Informatie over trainen en alles wat erbij komt kijken is overal te vinden op het internet. Op YouTube staan misschien wel 100 podcasts die hun minuten in goud waard zijn. Zoals deze, dezedeze en nog 97 andere. Verder staat YouTube ook vol met video’s die je nooit meer van je netvlies kan verwijderen dus wil je niet te ver afdwalen.

Naast de video’s en audio’s zijn er natuurlijk nog de blogs, websites, social media pagina’s en PubMed, voor de echte ‘science based’ krijgers. Het kost een klein beetje tijd om een podcast te beluisteren of een artikel te lezen maar het kan jaren duren voordat je het snapt en voor jezelf toe kan passen in de praktijk. Daarom is een ‘ik wil alles weten’ mentaliteit een vereiste en moeten alle details rondom training je oprecht interesseren.

Daarnaast kan je voor een klein bedrag per maand ook abonneren op bepaalde websites (zoals deze) om helemaal up to date te blijven met de laatste research. Je kan natuurlijk ook gewoon een samenwerking aangaan met 1 van de 10.000 coaches, hopen dat het een schot in de roos is en diegene wel ècht weet hoe die jou het beste kan helpen.

“Zo, nu is het tijd om die grijze massa aan het werk te zetten om uiteindelijk de gains van mijn leven te maken.”

Inmiddels ben je goed op weg. Je leert het 1 en de ander over verschillende trainingsprincipes en ram je na en weekend brainstormen je eigen programma in elkaar.

Je hebt uren onderzoek gedaan naar de aller beste oefeningen waarbij je rekening hebt gehouden met de belemmerende factor, compoundedness, ROM, weefselstress distributie, weerstandscurve, microlaadbaarheid en terminale consistentie van de oefening. Vervolgens pik je een oefening of 15 uit die het meest geschikt zijn voor jou.

Daarna bereken je de optimale intensiteit, maximum recoverable volume (MRV) en trainingsfrequentie. Sommige spiergroepen doe je 4 en andere 3 keer per week. 85% van de 1 RM voor de compound en 70% voor de isolatie oefeningen. De rep ranges variëren per spiergroep en per oefening tussen de 4 en 13 reps. Omdat je niet “overtraint” wilt zijn na 2 weken in je macro cyclus houdt je een RPE 8 aan. Om op lange termijn vooruit te blijven gaan laat je er nog eens een daily undulating periodization (DUP) model op los en houdt je de progressieve overload per individuele training nauwlettend in de gaten.

  ..2 jaar aan leren, toepassen en falen verder..

Ben je echt vooruit gegaan? Ben je echt véél sterker dan 2 jaar terug?

Ja..?

Super!!

Nee..?

Hoe kan dat? Heb je iets over het hoofd gezien? Moet je opnieuw de boeken in?

Nee!

Waarschijnlijk ben je 1 ding vergeten wat niet geheel onbelangrijk is en dat is daadwerkelijk het ‘trainen’ zelf..

Serieus..

Je traint niet meer!!

Denk is even terug aan die goeie ouwe tijd toen je voor het eerst een barbell oppakte en de eerste weken/maanden die daarop volgde. Als je denkt aan je trainingsschema van toen zit je nu waarschijnlijk met 2 handen voor je gezicht je tranen te verbergen. De oefeningen, spiergroepen, herhalingen, uitvoering, opbouw.. het ging waarschijnlijk helemaal nergens over. Maar je ging wel hard!

Elke keer toen je weer een voet in de sportschool zette was je erop gebrand jezelf te verbeteren. Je dacht niet na over begrippen als volume, intensiteit en frequentie. Het kon je geen reet schelen dat die benchpress er technisch niet helemaal goed uitzag. Het enige waar je aan dacht was dat er meer gewicht op moest als de vorige keer. En dat deed je de volgende training weer.. en weer.. Kortom: elke training ging je gewoon keihard!

En het belangrijkste: het werkte! Je boekte progressie!

Begrijp mij niet verkeert, details zijn belangrijk! Naarmate je fitness carrière vordert ga je niet meer zo hard vooruit, en lijk je voor eeuwig stil te staan, en mag je hopen dat je na weer een jaar ploeteren 1 kilo spiermassa hebt opgebouwd, en moet je geduldig zijn. En ja, het loont zeker om meer kennis op te doen, met een coach samen te werken en meer aandacht te besteden aan de details!

Vergeet alleen niet dat JIJ het uiteindelijk zelf moet doen! En wanneer je stil lijkt te staan: leer, probeer, faal en herhaal die cyclus nog een keer of 10. Zorg er alleen voor dat er 1 ding noot ontbreekt: en dat is je werklust, een balls to the wall mentaliteit!

maxresdefault-1

 

 

Share: