“Ik heb echt geen zin om mijn eten bij te houden, ik eet wel gewoon gezond”.

“Prima, ga jij maar lekker gezond eten. Leg ook ff uit wat dat precies is dan, thanks..”

Sorry, ik wil niet de wijsneus uithangen maar de ervaring leert dat mensen het in de praktijk vaak niet zien zitten om te kijken naar die duivelse calorieën. Dan denk ik: waarom? En dan wil ik daar wat over schrijven. Mocht JIJ toevallig diegene zijn en het tot hier hebben uitgehouden zonder uit frustratie weg te hebben geklikt dan hoop ik dat je dit even wilt lezen (3 min). Daarna kan je gewóón weer verder met je dag hoor.

“Ik ben geen robot”

“Calorieën zijn onzin”

“Het gaat om de kwaliteit van voeding”

“Ik doe al 2 keer per week aan badminton dus ik verbrand zat”

Hierboven nog wat wilde uitlatingen, uit een ellendig lang lijstje, over waarom het bijhouden van de calorieën kut is volgens velen. Laat ik voorop stellen dat caloriëen tellen niet MOET om wat kilo’s te verliezen.. Maar, het is wel rete handig en ik zal uitleggen waarom:

 Het maakt niet uit hoe ‘gezond’ je ook eet of denkt te eten, als je meer energie tot je neemt dan dat je verbrandt zal je nóóit afvallen..

Lees die nog maar even.

Mocht je twijfels hebben kan je altijd nog even de eerste wet van de thermodynamica doornemen. Als de hele energiebalans bepaalt of je wel of geen gewicht verliest, wáárom zou je dan niet de moeite nemen om daar als eerste naar te kijken?

Het is ook niet dat het verschrikkelijk moeilijk wordt gemaakt om alles bij te houden want daar zijn in 2017 genoeg apps voor te vinden. Ik denk daarom eerder dat het een kwestie is van “niet iets nieuws willen proberen”.

Misschien omdat je het niet gewend bent? Misschien omdat het confronterend is? Misschien omdat je te lui bent? Misschien omdat het zusje van je overbuurman heeft gezegd dat calorieën tellen niet werkt? Joost mag het weten..

Ik hou er niet echt van om in herhaling te vallen dus kan je ook gewoon even hier, hier of hier kijken als je meer wilt lezen over de hele ‘energiebalans’ en waarom het managen ervan een MUST is als het gaat om het verliezen van die ongewenste kilo’s..

 

Share: