Wat voor Fasting?

Intermittent Fasting klinkt veel spannender dan dat het is hoor. Maarja, als een bepaald dieet en/of eet strategie aan moet slaan moet het beestje natuurlijk wel een bijzondere naam hebben, ook al kan geen enkele Nederlander het fatsoenlijk uitspreken. De letterlijke vertaling is periodiek vasten maar voor het gemak hou ik het even op vasten.

Volgens het protocol kan dat vasten op verschillende manieren: hele dagen, om de dag of binnen een bepaalde tijd (1). De meest bekende methode is het vasten binnen een bepaald tijdsbestek zoals het ‘Leangains‘ of  ‘Warrior‘ dieet. Zo eet je de eerste maaltijd van de dag rond een uur of 14:00 en de laatste om 20:00/22:00.

Vasten heeft mogelijke positieve effecten op o.a. veroudering, kanker, cognitieve functies, gewichtsverlies, hypertensie of metabole syndromen (2). Dat klinkt als heel wat alleen moeten we het woordje ‘mogelijke’ hier niet over het hoofd zien. Er is namelijk onvoldoende bewijs om die conclusies te kunnen trekken.

Helemaal als het gaat om gewichtsverlies. Er zijn complete boeken geschreven waarin wordt geclaimd dat vasten superieur is tegenover een traditionele manier van diëten.

Spoiler alert: periodiek vasten is geen magie

Als de totale energie inname tijdens een ‘vast week’ gelijk blijft aan de energie inname tijdens een ‘normale week’ zal het ene dieet het niet beter/slechter doen dan de ander (3).

“Ja maar op de verjaardag van mijn tante zei iemand dat zijn overbuurvrouw 12 kg is verloren door het vasten. Hoe kan dat dan?”

  • Elke vorm van diëten laat je meer bewust worden van wat je in je giechel stopt en zo ben je er dus gewoon meer mee bezig.
  • Als je minder eet momenten hebt op een dag is het ook makkelijker om minder te eten. (no shit sherlock)
  • Misschien was deze manier van diëten erg relaxt voor haar en kon ze zich er aan vast houden op de lange termijn.

In het kort:

Vasten is slechts een middel wat je kan gebruiken om af te vallen. De gehoorzaamheid ervan bepaalt of het geschikt is voor jou ja of nee. Doe je aan vasten? Prima! Claim je dat het beter is dan elk ander dieet wat een calorie tekort hanteert? Dan moet je daar nu ff mee kappen..

 

Share: