“Wat is er nou leuk aan om een beetje gewichten op te tillen en neer te leggen?”

Deze vraag heeft iedereen die aan krachttraining doet wel eens gehad en vond ik het een beter idee om deze in zijn algemeen te beantwoorden. Ook omdat deze vraag wat meer uitleg nodig heeft.

Wanneer de vraag wordt gesteld zoals die is, kan ik er in alle eerlijkheid niets meer van maken dan dit:

“Het is niet ‘leuk’, sterker nog, het komt verre in de buurt van. Het is ééntonig, het duurt lang voor je er ‘goed’ in bent, het is fysiek- en mentaal erg zwaar, de progressie (als die er al is) is rete traag,  en als je geluk hebt, loop je niet om het half jaar rond met pijn in je rug, schouder, elleboog of knie”.

“Dus trainen vind je zelf ook niet leuk.. Waarom doe je het dan?”

Goeie vraag! Een vraag die ik mezelf ook nog wel is stel wanneer ik geblesseerd raak, of als ik na een blok van 6 weken trainen nog steeds geen kilo omhoog ben gegaan met bankdrukken. En ook wanneer ik aan ben beland bij mijn laatste set squats, nog eens diep ademhaal, en twijfel of mijn rug het uithoudt, denk ik niet van: ‘goh wat is dit toch leuk’.

“Het is leuk, omdat het moeilijk is”

Het zijn niet zozeer de oefeningen, het aantal herhalingen of het schema, die het trainen leuk maken.  Hetgeen wat fysieke training ‘leuk’ maakt voor mij, is het streven naar het maximale uit jezelf te halen. Het maakt niet of je oud, jong, rijk, arm, fit of niet fit bent. Er is altijd ruimte voor ontwikkeling. tumblr_mmtal9ZFJH1r1wkeyo1_1280

Ook ik ben niet begonnen met de perfecte omstandigheden, geluk, en enorm veel talent. En ook ik had nooit gedacht, dat ik ooit zou kunnen wat ik nu kan. En nog steeds is er, ook voor mij, heel veel te leren, en ben ik verre van de perfecte sporter of coach.

En ja.. progressie duurt lang, en het is een flinke investering van tijd en geld, en het is zwaar, en je zal wel eens pijn hebben, en je denkt er wel eens aan, (soms dagelijks), om ermee te kappen. En dat is nou net waarom het leuk is!

Wat als het wel makkelijk was?

Wat nu als ‘de sterkste versie van jezelf worden’ makkelijk was?

Dan zou er geen groei zijn!

Er zou simpelweg geen reden zijn om te trainen, leren en dit te doen. Het hoort moeilijk te zijn, en het is zwaar. Je wordt nou eenmaal een  sterkere versie van jezelf, door je comfortzone te vergroten, door de uitdagingen en door de weerstand.

Wanneer je iets wilt bereiken, wat het waard is om te bereiken, ga er dan maar vanuit dat het alles behalve makkelijk is. Dit wordt vaak enorm onderschat door mensen die beginnen met trainen, daarom is hier mijn 2 cent voor diegene.

Zie hier iemand die het wat beter kan verwoorden.

-Einde zweverige post-

Share: