Tegenwoordig kom je er bijna niet omheen: allerlei filmpjes of plaatjes met motiverende/inspirerende teksten. Sterker nog, als ik een euro kreeg voor elke keer dat ik langs zo’n plaatje of filmpje scroll, had ik dit bericht waarschijnlijk getypt vanuit mijn strandstoel op de Malediven. Hierdoor heeft zo’n tekst 9 van de 10 keer geen impact meer en zit je hand 5 seconden later gewoon weer in die zak Lay’s.

Motivatie. Vaak gezien als DE magische sleutel voor alles wat je wilt bereiken. Of het nou om je fysiek, werk, of het streven naar een bepaald doel gaat. En vaak wordt deze ‘sleutel’ gebruikt als excuus. “Ik heb geen motivatie om te trainen”,”geen motivatie om meer kennis op te doen”, of, “geen motivatie om te letten op wat ik eet.

Dit zijn natuurlijk grote stappen, maar soms is er ook motivatie nodig voor de kleine dingen: geen motivatie om je rotzooi op te ruimen, de wc bril omhoog te doen voor het plassen (als man zijnde) of de afstandsbediening van je bureau te halen omdat je net zo lekker in je bed ligt.

Om te weten te komen of je er wat aan hebt om  ‘gemotiveerd’ te worden, moeten we er eerst achter komen wat het is.a57Gv

Wat is motivatie eigenlijk?

“1) Aandrift 2) Beweegreden 3) Drijfveer 4) Innerlijke drijfveer 5) Motief 6) Motivering 7) Persoonlijke drijfveer 8) Reden 9) Stimulans 10) Verklaring van beweegredenen – Mijn woordenboek”

Okee, duidelijk. Het bovenstaande kan natuurlijk op meerdere manieren: motivatie van buitenaf – extrinsieke motivatie, en motivatie die komt van binnenuit – intrinsieke motivatie

Extrinsieke motivatie:

  • Naar de sportschool gaan omdat je net zo prachtig mooie video hebt gezien van een atleet die aan het trainen is met een inspirerende speech eronder.
  • De afwas doen omdat je anders een klap krijgt met ‘de slipper’.
  • Huiswerk maken omdat je over 15 jaar je 6 broertjes en 7 zusjes moet verzorgen.

Intrinsieke motivatie:

  • Naar de sportschool gaan omdat je een ‘sixpack’ wilt. (Daarvoor kan je beter naar de AH)
  • De afwas doen omdat jij een schoon bord onder je neus belangrijk vindt.
  • Huiswerk maken omdat je wijzer wilt worden.

Deze voorbeelden waren eigenlijk volstrekt overbodig want dit wisten jullie allang.. maar goed. Wat heb je nou eigenlijk aan motivatie? Is het motivatie, of beter gezegd, een tekort aan motivatie waarom we iets wel of niet doen?

intrinsic-motivation-definition

“Motivatie is overschat”

Motivatie is als een vonkje. Het helpt je simpelweg op gang.  Motivatie helpt je om die eerste keer naar de sportschool te gaan. En motivatie helpt je om dat stuk fruit te pakken, i.p.v. weer terug te gaan naar die zak Lay’s. (Nee, ik word niet gesponsord door Lay’s).

MAAR..

Motivatie alleen is niet sterk genoeg. Motivatie zorgt er niet voor dat je dag in dag uit, maand in maand uit, jaar in jaar uit, aan het trainen bent. Of dat je uiteindelijk stopt met roken. Of je aan je voedingsplan houdt. Motivatie is tijdelijk, slechts een gevoel.

Wat belangrijker is zijn sterke gewoontes, discipline en vastberadenheid. Motivatie raakt op ten duur op. Bijvoorbeeld na stagnatie in je progressie, als het koud wordt buiten, of als je een paar dagen op rij moet overwerken.

Je doet iets omdat je dat hebt verplicht aan jezelf. Degene die trainen, terwijl ze die dag 14 uur per hebben gewerkt, denken niet aan motivatie en of ze wel of niet moeten trainen. Ze trainen omdat dat belangrijk voor hun is. En dat heeft niks met motivatie te maken.

download

Take home:

  • Motivatie wordt door de war gehaald met vastberadenheid.
  • De vraag is niet of je gemotiveerd bent ja of nee, maar de vraag is, hoe belangrijk is het voor je?
  • Met motivatie alleen kan je niks en heb je niks. Zelfs na het lezen van 10, 50 of 1000 quotes, zal je niet veranderen in de persoon die je het liefst wil zijn. Vindt voor jezelf een reden om iets te doen, en doe het, elke dag opnieuw!
Share: