Het pompoenseizoen is zo langzamerhand weer van start gegaan en dat kon op geen beter moment dan nu. Niet alleen omdat de herfst nu dan echt is begonnen maar ook omdat pompoenen enorm macro vriendelijk zijn, wat perfect is tijdens een energie/calorie tekort of als je enorme eetlust hebt!

Het was de insteek om snel een recept te droppen om wat aan jullie pompoeninspiratieloosheid te doen maar dat is hem niet geworden. Waarom? Omdat je dus meer dan 50 verschillende pompoensoorten hebt. Niet alleen dat maar zo heb je ook nog eetbare en niet eetbare pompoenen. Ik wil jullie natuurlijk alleen bedienen met de lekkerste combinaties waardoor ik eerst van alles heb moeten uitproberen.. Wat er op neerkomt dat ik de afgelopen weken niet anders heb gegeten dan die dekselse pompoenen.

Genoeg gelul over die pompoenen, ik kom hier toch alleen maar voor de recepten.

Nog heel even dit. Ik zou mezelf in de categorie ‘grote eter’ plaatsen dus de onderstaande recepten zijn goed te verdelen over 2 personen. Je kan ook gewoon de helft van de aangegeven ingrediënten pakken of de andere helft bewaren voor een andere keer. Maar dat mag je zelf uitzoeken. Het zal mij een worst wezen. Verder geef ik aan wat ik heb gebruikt voor de recepten (wat op de foto’s te zien is), geef hier ook gewoon je eigen draai aan a.d.h.v. je macro’s of eetlust.

Oké, daar gaan we dan!

Recept #1: Gegrilde pompoen met kipfilet en witte kaas.

Ingrediënten:

  • 700 gram ‘gewone’ pompoen (Flespompoen of  de oranje hokkaido kan ook)
  • 4-5 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 gram kipfilet
  • 100 gram witte kaas (Blancello, Feta etc. etc.)
  • zout, peper, rozemarijn en verse peterselie/koriander/bascillicum
  • een spray van een seconde of 2 met de olijfolie spray, laten we het houden op 5 ml

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200-220 graden (grill).
  2. De pompoen schillen, draderige binnenkant en pitjes verwijderen en in schijven snijden. Evenals de sjalotjes, knoflook en kipfilet (mag lekker grof).
  3. Een ovenschaal inspuiten met de spray en al het bovenstaande in de ovenschaal doen. Alle kruiden toevoegen (naar smaak) en goed mengen.
  4. De ovenschaal in de oven deponeren en vervolgens 30 – 40 minuten geduld hebben. Na 15 minuten even roeren en de laatste 5 minuten de kaas toevoegen (in blokjes).
  5. Alles opscheppen op 1 of 2 borden en het wachten zal beloond worden!

Macro’s: 750 kcal / 68 k / 29 v / 55 e

20160913_175950

Recept #2: Wilde pompoen (als) stoofpot.

Ingrediënten:

  • 1 kleine oranje hokkaido pompoen (De gewone pompoen kan ook, 400 – 700 gram.)
  • 100 gram extra mager rundergehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 6-8 champignons
  • 100 gram krieltjes
  • 30 gram gerookte bacon
  • 50 gram slankie 30+ kaas
  • 50-100 gram crème fraîche light
  • 1 runder bouillon blokje
  • 1 spray olijfolie
  • peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  2. Hol de pompoen uit en gooi de draderige binnenkant samen met de pitjes weg.
  3. Spray een koekenpan in en bak ondertussen de uitjes, krieltjes en bacon (fijn gesneden).
  4. Voeg na 5 minuten het gehakt toe.
  5. Voeg na 5 minuten de champignons toe (fijn gesneden).
  6. Voeg na 5 minuten de crème fraîche en de helft van de kaas toe.
  7. Voeg de kruiden en het verkruimelde bouillon blokje toe en roer nog 1 minuut door.
  8. Schep alles in de uitgeholde pompoen en bestrooi met de rest van de kaas.
  9. Zet het geheel voor 45 min tot 1 uur in de oven.
  10. Klaar is kees.

Macro’s: 750 kcal / 53 k  /34 v / 48 e

20160909_173544

Recept #3: Good olé pittige pompoensoep met kipfilet en kokosmelk

Ingrediënten:

  • 500 gram oranje hokkaido pompoen. (Fles, Gewone of Kabocha pompoen kan ook.)
  • 200 gram kipfilet
  • 200 gram wortels
  • 200 ml kokosmelk light
  • 400 ml water
  • 1 ui
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 spaanse peper (naar smaak!!)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • zout en peper naar smaak
  • kerriepoeder
  • limoensap naar smaak
  • verse koriander, peterselie of  basilicum  naar smaak
  • 1 spray olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Een grote pan met het water opzetten met het blokje bouillon.
  2. De pompoen schillen, draderige binnenkant en pitjes verwijderen en in schijven snijden evenals de ui, wortels en knoflook. Als het water kookt laat je dit 10 minuten doorkoken.
  3. Zet een koekenpan op het vuur met een spraytje olijfolie.
  4. Snij de kipfilet in grove blokjes en marineer je deze met kerriepoeder. Snijd ook gelijk de sjalotjes en de peper fijn.
  5. Bak de kipfilet en sjalotjes voor een minuut of 5 – 10 door.
  6. Trek de staafmixer uit de kast en staaf-mix het geheel tot soep.
  7. Zet de pan weer op het vuur en voeg de kokosmelk en koriander toe. Mocht het nog te dik zijn kan je altijd water toevoegen.
  8. Voeg de kipfilet en sjalotjes toe aan de soep.
  9. Breng op smaak met peper en zout en laat het geheel nog 5 minuten doorkoken. Vergeet tussendoor niet te roeren.
  10. Vervolgens opdienen. Met name dit gerecht is goed te verdelen over 2 personen als maaltijdsoep.

Macro’s: 635 kcal / 57 k  /15 v / 57 e

20160912_164604

Recept #4: Bacon’n eggs breakfast spaghetti pompoen.

Ingrediënten:

  • 1/2 spaghetti pompoen (400-600 gram)
  • 1 kleine ui
  • 1 kleine paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 30 gram gerookte bacon
  • 2 eieren
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1 pakje boerenommelet mix
  • zout en peper naar smaak
  • verse koriander. peterselie of basilicum naar smaak
  • 3 spray’s olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht).
  2. Snijd de spaghetti pompoen in de lengte doormidden en verwijderd de pitjes en draderige binnenkant. Vet de pompoen in met de olijfolie en bestrooi met peper en zout.
  3. Zet de pompoen in de oven en laat voor zo’n 45 a 60 minuten staan. (Totdat het vruchtvlees volledig zacht is.)
  4. Haal de pompoen uit de oven en roer het draderige vruchtvlees door elkaar. (Daarom dus de naam spaghetti pompoen.)
  5. Bak ondertussen de ui, paprika, knoflook en bacon in een koekenpan op voor een minuut of 3.
  6. Voeg de boerenommelet mix toe aan het groente en bacon mengsel en roer 1 minuut door.
  7. Voeg de inhoud van de koekenpan toe aan de pompoen en roer alles goed door.
  8. Tik de 2 eieren open en doe deze rauw in de pompoen.
  9. Bestrooi het geheel met de kaas en koriander.
  10. Doe de pompoen nog 1 keer terug in de oven voor 10 a 15 minuten.

Macro’s: 550 kcal / 29 k /31 v / 42 e

20160915_115532

Recept #5: Mierzoete proteïne pompoencake

Ingrediënten:

  • 500 gram gewone pompoen
  • 80 gram ei eiwit (ongeveer 3 ei eiwitten)
  • 50 gram whey vanille
  • 80 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 tot 3 theelepels kaneel
  • 5 gram bakpoeder
  • 1 tot 5 theelepels vloeibare zoetstof
  • 1 spray olijfolie

Bereidingswijze:

  1. Zet een pan water op het vuur. Schil ondertussen alvast de pompoen en snij hem in blokjes.
  2. Kook de pompoen blokjes voor een minuut of 5 – 8 totdat ze beetgaar zijn.
  3. Giet het water af en probeer de pompoenblokjes zo goed mogelijk droog te deppen! Hoe droger hoe beter.
  4. Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
  5. Voeg alle ingrediënten bij elkaar en haal de staafmixer er goed doorheen.
  6. Bedek een bakvorm met bakpapier en spuit hem in met een beetje olijfolie.
  7. Doe het beslag in de bakvorm en laat hem voor 45 – 60 minuten in de oven.
  8. Als de cake nog te zacht is moet hij wellicht nog wat langer, of heb je pech..

Macro’s: 700 kcal / 97 k /5 v / 65 e20160911_204923

Succes met jullie misbaksels. Als je echt, maar dan ook echt goed recept weet geef je maar een gil. Dan probeer ik hem over een week of 3.. want ik kan nu even geen pompoen meer zien..

 

Share: